Asuntojen sijoitusarvo horjuu

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet asuntojen omistamiseen keskittyneitä kansalaisia. Varallisuuden sijoittaminen asuntoon tai punaiseen tupaan on vuosikausia tuntunut suomalaisten mielestä järkevimmältä vaihtoehdolta. Kiinteistömarkkinat kuitenkin horjuvat, joten asuntolainan tai uusien pikavippien ottamista kannattaa harkita huolellisesti, kerrotaan Talouselämässä.

Korot ovat nyt alhaalla, mutta kun ne lähtevät taas nousuun, alkavat korkokulutkin nousta nopeasti. Matalan korkotason varaan ei siis kannata laskea varsinkaan, jos tulotaso ei ole hyvä, ja pelivaraa omaan kukkaroon on aina hyvä jättää.

Suomen Pankki kertoi katsauksessaan tammikuussa 2017, että asuntolainoja maksettiin vuonna 2016 takaisin lähes puoli vuotta pidempään kuin vuosina 2015 ja 2014. Tällä hetkellä keskimääräinen takaisinmaksuaika on 19 vuotta. Yli puolella viime vuonna nostetuista asuntolainoista takaisinmaksuaika on jopa 2026 vuotta. Toisaalta yli 26 vuotta maksaa lainaa takaisin vain 1 % asuntovelallisista.

Uusien asuntolainojen määrä on kasvanut 8 % vuodesta 2015, ja tätä edeltävästä vuodesta kasvua oli 18 %. Asuntolainojen keskikorko oli viime vuonna 1,20%; vuonna 2015 se oli 1,48 ja 2014 keskikorko oli peräti 1,89 %. Joulukuussa 2016 nostetut asuntolainat taas olivat enää 1,16 % keskikoroltaan.

Talouselämän haastattelema Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen peräänkuuluttaa kriittisyyttä niin sanottuun asuntokauppojen huumaan. Suomalaiset ovat nyt ennätyksellisen velkaantuneita, sillä tuloihin nähden lainaa on otettu huomattavan paljon. Suomen Pankin mukaan tilanne joulukuussa 2016 oli se, että kulutusluottoja on otettu maassamme 14,6 miljardia euroa. Toisaalta velkaantumista saattaa ekonomistin mielestä hillitä asuntolainojen uusi lainakatto ja asuntolainojen korkovähennyksen pieneneminen.

Vaikka asuntojen sijoitusarvo horjuu, kannattaa niiden ostaminen edelleen, kunhan katsoo mistä ostaa. Asuntojen hinnat eriytyvät alueellisesti koko ajan enemmän, ja osa asunnoista sijaitseekin kasvavilla, osa taas taantuvilla alueilla.