Donal Trumpista säikähtäneet rahoitusmarkkinat ovat jyrkässä nousussa!

Yhdysvaltojen pörssin yksi merkittävimmistä listoista Standard & Poor’s 500 laski historialliset yhdeksän päivää putkeen ennen USA:n presidentinvaaleja (24.10 – 4.11), mikä ei ole tapahtunut sitten vuoden 1980. S&P vastaa melko tarkasti listaa maan suurimmista yrityksistä, joten samalla kyseessä on yksi maailman seuratuimmista pörssilistoista. Kauppalehden mukaan laskun syyt löytyvät presidentinvaalien tuomasta epävarmuudesta sekä odotettua heikommasta työllisyysdatasta.

Clinton oli jättimäinen ennakkosuosikki vaalipäivänä, jos katsotaan kansainvälistä vedonlyöntimarkkinaa ja suurimpien jenkkilehtien tekemiä todennäköisyysarvioita. Arviot pyörivät noin 70 ja 80 prosentin välimaastossa, joten Trumpin vaalivoitto oli sikäli suuri yllätys markkinoille – sanovatpa ”paremmin tietävät” mitä tahansa. Clinton kävi jopa noin 90% suosikkina maailman isoimmassa vedonlyöntipörssissä Betfairissa vaalien tulostenlaskun aikana, kun Floridan osavaltion tulokset saapuivat. Tällöin kaikki näytti vielä hyvältä Clintonille – ja markkinoille.

S&P500-listan futuurimarkkina kääntyi jyrkkään laskuun, kun Trumpin valinnan todennäköisyydet nousivat nousemistaan. Parhaimmillaan futuurimarkkina oli noin kolme prosenttia pakkasella, joka indikoi sitä, että pörssit tulisivat laskemaan komeasti, mikäli Trump valittaisiin presidentiksi.

rahoitusmarkkinat

S&P 500 -fuuturimarkkina. Vaalien aikana nähty väliaikainen pudotus näkyy 9.11 – 10.11 välillä.

Kuinka siten kävikään?

 Dronald Trump valittiin USA:n presidentiksi markkinoiden yllätykseksi. Osakemarkkinat olivat ottaneet toki riskiä huomioon laskiessaan yhdeksän päivää putkeen hieman ennen vaaleja. Yhdysvaltain markkinat itse asiassa kuitenkin nousivat pari päivää ennen vaaleja, kun Clintonin FBI-tutkina lopetettiin ja hänen voiton todennäköisyydet samalla nousivat vedonlyöntimarkkinalla sekä eri analyytikkojen arvioissa. Sikäli Trumpin voiton odotettiin tuovan selkeää laskupainetta pörssimarkkinoille. Nordnetin strategi Jukka Oksaharju odotti jopa kaksinumeroisia miinuslukemia. Näin ei kuitenkaan käynyt.

S&P 500 on vaalien jälkeen muutaman prosentin plussalla ja vaalijännityksen pohjalukemista ollaan jo miltei viisi prosenttia ylhäällä. Helsingin pörssin OMXH25 on sekin viikon ajalta plussalla, joten onko nyt nousujuhlien aika, kuten YLE otsikoi muutama päivä sitten?