Matalat korot tuovat haasteita sijoittajille

Matalat korot ovat haasteellisia niin pienille kuin suurille sijoittajille. Esimerkiksi tiukasti seuratut ja usein viitekorkoina käytetyt euriborkorot ovat tällä hetkellä nollan alapuolella, jonka lisäksi pankkien talletuskorot lähentelevät pitkälti nollaa. Suuret sijoittajat, kuten eläkerahastot ja vakuutusyhtiöt joutuvat sijoittamaan korkoihin suuren osan varoistaan jo riskienhallinnan takia. Korkomarkkinoilta ei tosin ole juurikaan tuottoja luvassa – ainakaan matalariskisiltä korkomarkkinoilta, joita nämä institutionaaliset isot sijoittajat joutuvat usein käyttämään. Länsimaiden valtionlainojen korot ovat pitkälti nollissa tai jopa negatiivisia, jolloin lainanantaja maksaa valtiolle korkoa, jotta se pitäisi rahat turvassa. Tällainen hullunkurinen tilanne tulee vastaan juurikin isoille sijoittajille, kuten eläkerahastoille ja vakuutusyhtiöille.

Korkomarkkinoilla tuottoa on saatavilla riskipitoisista valtionlainoista ja yrityslainoista, mutta tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Mikäli lainojen tuottovaatimus nousee, eli esimerkiksi yrityksen tai valtion velanmaksukyky heikkenee, niin lainojen tuotot voivat tippua pakkaselle. Tietysti sijoittaja voi sijoittaa myös muihin varallisuusluokkiin, kuten osakkeisiin, rahastoisin, raaka-aineisiin tai esimerkiksi kiinteistöihin, mutta näissä sijoitusmuodoissa riskit ovat lähes aina suuremmat, jonka vuoksi perinteisen rahoitusteorian mukaisissa optimaalisissa salkuissa on miltei aina jonkun korkoriskiä, jonka suuruus riippuu sijoittajan riskiprofiilista.

Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta, kuten Kauppalehti toteaa. Mikäli henkilö on lainakelpoinen (ei ole ottanut esim. pikavippejä viime aikoina) ja hänellä on tiedossa hyvä sijoituskohde, kuten esimerkiksi asunnon hankinta, ei korko- ja rahoituskustannuksista tarvitse erikoisemmin murehtia. Matalat korot ruokkivat myös kulutusta ja avaavat yksityishenkilöille enemmän mahdollisuuksia kuluttaa, sillä myös autolainojen sekä muiden pienlainojen korot ovat laskeneet alas.

Nyt korot ovat hiljaisessa nousussa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kaksivuotisen lainan korko nousi yli prosentin ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Korkojen tulevaa kehitystä ei kuitenkaan kukaan ennakkoon tiedä.