Trump astui virkaan, osakekurssit sukelsivat

Osakekursseja on seurattu suurella, uudenlaisella mielenkiinnolla etenkin siitä lähtien, kun Donald Trump voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa. Kiinnostuneina odotellaan myös, millä tavalla Trumpin vaalilupaukset alkavat näkyä markkinoilla, vai alkavatko sittenkään – ainakaan samassa mittakaavassa kuin etukäteen pelättiin tai toivottiin.

Taloussanomat kertoo, että markkinoilla odotetaan nyt, miten Trump aikoo konkreettisesti toteuttaa talousuudistuksiaan ja vaalilupauksiaan niihin liittyen. Sijoittajat seuraavat tilannetta valppaina, ja suurimmista indekseistä laskikin jo Dow Jones, 0,4 prosenttia. Niin ikään S&P 500 -indeksi laski 0,4 prosenttia ja Nasdaq lähes saman verran, 0,3 prosenttia.

Aiemmin Taloussanomat uutisoi, että Trumpin puhe sai valtionlainojen korot painumaan alaspäin. Samaan aikaan halpenivat lääkeyhtiöiden osakkeet, kun Trump kritisoi lääkeyhtiöiden tuotannon siirtymistä ulkomaille. Lääkemarkkinoita tulisi Trumpin mielestä kilpailuttaa nykyistä enemmän. On suurelta osin kalliiden lääkkeiden syytä, että kuluttajahinnat Yhdysvalloissa nousevat.

Trumpin puheiden jälkeen bioteknologia-alan osakkeet lähtivät laskuun,  ja esimerkiksi lääkeyhtiö Pfizerin osakkeen kurssi aleni yhden prosentin verran. Terveydenhoitoala kärsi lääkeyhtiöitäkin enemmän ja oli hetkessä yli yhden prosentin miinuksella.

Suursijoittaja George Soros arvelee, että presidentinvaalit toivat osakemarkkinoille innostusta. Nyt optimismi kuitenkin pikkuhiljaa päättynee ja muuttuu alalla epävarmuudeksi.

Alamäki näkyy varsinkin kiinteistöyhtiöiden ja pankkien kohdalla laskevina osakekursseina. Sen sijaan esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflixillä pyyhkii hyvin, sillä sen viimeisin osavuositulos oli ennätyksellisen korkea, mistä ilmoitettuaan yhtiön osakekurssi nousi 3,9 prosenttia.

Euroopan keskuspankki EKP on vielä varovainen ja säilyttää ohjauskorkonsa toistaiseksi ennallaan jatkaen elvytystoimiaan.